На жаль, з кожним днем хворих на COVID-19 стає все більше і більше. Тому не можна втрачати пильності за своїм станом здоров’я та вже зараз дбати про свій імунітет.

Отже, найпоширенішими є такі перші прояви COVID-19:
❗️ Раптова температура
Вона може бути стрімко високою – 38.5 або 37.2-37.3 між 17 і 18 годинами вечора. Вона може тривати сутки, а потім зникнути. При цьому Вас може більше нічого не турбувати, а на наступний день додатися новий симптом. А може триматися і кілька днів.
❗️ Слабість
У когось саме з неї починається COVID, у когось слабість з’являться на 5-6 день захворювання. Якщо Ви ще вчора чули себе бодрячком, а вранці відчувається слабість – це привід поспостерігати за собою кілька днів.
❗️ Втрата нюху і смаку
У когось нюх і смак зникають на 4 день захворювання, а у когось це перші симптоми. Ці два симптоми, на відміну від інших, є точними ознаками COVID-19. Повертається нюх у кожного по-різному: у когось через кілька днів, а у декого – через кілька тижнів.
❗️ Горло або закладеність носа
Не нежить, а саме закладеність носа, коли дихати через ніс практично неможливо. І горло: або першить, або болить як на ангіну.
❗️ Головний біль
Голова може бути така як після перепою – затуманеною, або сильно боліти, що без пігулки обійтися неможливо.

🆘 Якщо Ви спостерігаєте один із цих симптомів, ось коротка покрокова інструкція що потрібно робити:
1. Не панікувати! Всі, хто вчасно діагностували хворобу, і розпочали невідкладне лікування – вилікувалися!
2. Самоізоляція і починати пити 3-4 літри рідини (вода, соки, компоти, липовий, шипшиновий чай) в день. Плюс вітамін С і D.
3. Виклик сімейного лікаря. Він зобов’язаний прийти і оглянути Вас. Також зобов’язаний направити на ПЛР тест.
4. На 4-5 день після появи першого симптому обов’язково потрібно зробити комп’ютерну томографію легень (КТ). Коронавірусна пневмонія відрізняється від традиційної тим, що може протікати абсолютно не відчутно – без температури. Тому КТ обов’язкове!
5. Якщо на момент результатів КТ Ви ще не отримали результату ПЛР, але в описі написано «уражені ділянки матового скла», у Вас однозначно коронавірус і потрібно невідкладно розпочати терапію антибіотиками. Якими, має сказати Ваш сімейний лікар.
6. Не завадить дома і пульсоксиметр, щоб міряти насиченість крові киснем. Більшість людей переносять таку пневмонію на ногах або лікуються в домашніх умовах. АЛЕ потрібно розуміти наскільки сильно уражені легені. Це зможе сказати Ваш лікуючий лікар на основі результатів КТ.
7. Невідкладна госпіталізація - виклик швидкої за номером 103 - потрібна у разі, якщо:
⚡️ Сатурація, яка вимірюється пульсоксиметром, нижче 92.
⚡️ Вам стало важко дихати або відчуваєте задишку при переході з одної в іншу кімнату.
⚡️ Температура стрімко піднімається.
8. Це основні критерії, які свідчать, що Вам потрібна киснева маска і невідкладна госпіталізація для інтенсивної терапії препаратами. Якщо ці три показники у Вас в нормі, підстав для паніки не повинно бути. На 4-5 день після прийому антибіотиків маєте відчути покращення.
9. Найкритичніші 7-8 день хвороби. Далі все йде на спад. Але потрібно продовжувати багато пити і приймати вітамін С та D.
10. На 11-14 день після інтенсивного лікування терапевт має дати направлення на повторний ПЛР-тест. Якщо він «негативний», Ви можете завершувати свою самоізоляцію.
Все залежить від Вашого імунітету. Якщо він сильний – Ви спите 8 годин на добу, гуляєте на свіжому повітрі, добре харчуєтеся та уникаєте стресів – COVID здолаєте у легкій формі. Підтримайте свій імунітет гарним настроєм та вітамінами.
Всім здоров’я ❤️
Nadia Stets, Надя Турчак та ще 1
2 поширення
Подобається
Коментувати
Поширити

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу