⚽️ Шанувальники футболу 10 грудня відзначають свято — Всесвітній день футболу. 

З нагоди події  пропоную добірку цікавих фактів про цей вид спорту.


1️⃣ Першу згадку про гру знайшли в китайських джерелах ІІ тис. до н. е. Називалася вона «цу чу», тобто «штовхати ногою». Утім, коли саме з'явився футбол, достеменно невідомо.


2️⃣ Перший м'яч для спортивних ігор винайшли ще в XVII столітті. Його зробили по-простому: звичайне ганчір'я покрили бичачою шкірою. У середині XIX століття Чарльз Гудьєр розробив перший м'яч, виготовлений з вулканізованої гуми. Річард Ліндон, у 1862 році, створив першу надувну гумову камеру для м'яча. Пізніше Ліндон розробив до камери насос, і на виставці в Лондоні його винахід здобув золоту медаль.


3️⃣ Найстарішим клубом у світі, з тих, що нині діють, вважається англійський «Шеффілд». Його заснували 1857 року.


4️⃣ Кричалка «Оле-Оле-Оле» походить з Іспанії, де слово «Оле» вигукували на кориді або під час танців фламенко, а там воно з’явилося шляхом трансформації зі слова «аллах», яке вимовляли при молитвах араби, що захопили Іспанію у VIII столітті.


5️⃣ Жіночий футбол існував досить давно, але до 1970-х років, коли він почав набувати організованих форм, цей вид спорту асоціювався з благодійними іграми і фізичними вправами. 


6️⃣ Офіційно першим футбольним матчем в Україні вважається матч у Львові 14 липня 1894 року між командами Львова і Кракова. 


7️⃣ Найшвидший футболіст у світі — португалець Кріштіану Роналду. Кажуть, його швидкість бігу на піку кар’єри досягала до 39,2 км/год. Найшвидшим футболістом 2020 року визнали канадського захисника мюнхенської «Баварії» Альфонсо Девіса. Він встановив рекорд швидкості в Бундеслізі з показником 36,51 км/год.


8️⃣ В історії футболу є гравець, який грав під номером «0». Це марокканець Хішам Зеруалі. Вболівальники «Абердіна» дали йому прізвисько «Zero».


9️⃣ Жовті і червоні картки запровадили на чемпіонаті світу з футболу у Мексиці в 1970 році для того, щоб показати глядачам, що суддя виносить гравцеві попередження або вилучає гравця з поля. Ініціатором ідеї показувати гравцям картки за грубі порушення був англійський арбітр Кен Астон.


🔟 Наймолодший автор голу на ЧС: Пеле (Едсон Арантес ду Насіменту) забив гол у ворота збірної Уельсу 19 червня 1958 р. в Ґетеборзі (Швеція), коли йому виповнилося 17 років і 239 днів.


❓ А ви граєте у футбол? Хто ваш улюблений гравець?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу