Інтернет і здоров'я


Вплив Інтернету на психічне здоров'я дітей

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ І ДІТЕЙ

Сьогодні інтернет-технології стали невід’ємною частиною нашого життя і життя наших дітей. Комп’ютер розкриває нові можливості для спілкування, освіти, праці, відпочинку і творчого самовираження особистості.

Навчальні, розвиваючі інтенет-ресурси орієнтовані на дітей будь-якого віку. За їх допомогою діти в цікавій ігровій формі засвоюють основи наук, вчаться малювати та моделювати, привчаються до самостійної роботи і складають уявлення про навколишній світ. Розв’язання цікавих задач формує навички навчальної діяльності.

Навіщо дітям інтернет? 

  •  спілкування; 
  •  утамування інформаційного голоду; 
  •  самовираження; 
  •  анонімність і віртуальна свобода; 
  •  відчуття спільності та приналежності до групи. 

Відомий психолог Кімберлі Янг у 2001 році заявила, що саме діти особливо підпадають під вплив Інтернет-залежності, і особливо насторожує те, що кількість користувачів невпинно зростає. З огляду на це, вона виділила такі психологічні закономірності та особливості формування дитячої свідомості: 

  • ейфорія (піднесений стан) від перебування в Інтернеті; 
  • відмова від харчування та сну заради розваг в Інтернеті; 
  • багатогодинне просиджування в Інтернеті; 
  • погіршення пам’яті та уваги; 
  • нехтування інтересів рідних, близьких та друзів заради перебування в Інтернеті; 
  • роздратованість із приводу того, що хтось або щось не дає змоги користуватись Інтернетом.
  • Слід ще додати фактор негативного впливу комп’ютера на психічний та фізичний стан дітей. Під час тривалого перебування за комп’ютером, діти піддаються таким головним факторам ризику, як: втома очей від мерехтіння зображення на екрані; 
  • тривала статична робоча поза користувача; 
  • психологічна втома від невідповідного оформлення та освітлення приміщення; 
  • термін перебування користувача за комп’ютером; 
  • втома через неправильне ергономічне оформлення та психологічний вміст програмного забезпечення; 
  • стреси, що виникають через застосування комп’ютерів. 

Так як Інтернет є потужнім інструментом впливу на свідомість та психічне здоров’я дітей, необхідно допомогти дітям створити нову культуру життя з Інтернетом, навчитись користуватися ним, не втрачаючи здатності критично мислити, відчувати, спілкуватися. 



Щоб допомогти батькам і педагогам отримати інформацію щодо захисту дітей від впливу шкідливої інформації, розроблено посібники, шкільні уроки та складено перелік рекомендованих для дітей онлайн-ресурсів.
Зазначені матеріали допоможуть дітям безпечно користуватись цифровими технологіями.

Як запобігти небезпекам, що підстерігають  дітей і дорослих  на просторах всесвітньої мережі читайте у посібнику для батьків:  

"Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі" 

 а також на сайті МОН України про  захист дітей від кібербулінгу та сексуального насилля в Інтернеті за покликанням:

https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/vihovna-robota-ta-zahist-prav-ditini/bezpeka-ditej-v-interneti 

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ ДІТЕЙ

СПІЛКУЮЧИСЬ В ІНТЕРНЕТІ ТИ, ЗАРАДИ СВОЄЇ БЕЗПЕКИ, 

НЕ ПОВИНЕН НІКОЛИ:

·         повідомляти своєму віртуальному другу своє прізвище, домашню адресу, номер свого мобільного або домашнього телефону, номер та місцезнаходження своєї школи та інші дані;

·         розміщувати фотокартки, на яких ти оголений або у нижній білизні чи піжамі, а також відправляти комусь свої фото електронною або звичайною поштою;

·         повідомляти пароль до своєї Інтернет-сторінки. Твій пароль, як ключ від твоєї квартири, тому нікому його не віддавай!;

·         казати, що ти вдома знаходишся один;

·         казати, що ти сам знаходишся перед комп’ютером. Скажи краще, що час від часу до тебе у кімнату навідуються твої батьки;

·         обговорювати теми, які тобі неприємні або яких ти соромишся;

·         показувати віртуальному другу перед Веб-камерою своє тіло або якісь його частини, робити те, що тобі не подобається.

·         відповідати на питання, які стосуються твого особистого життя або твого тіла. Пам’ятай: твоє тіло належить тільки тобі і ніхто не має права розмовляти про нього з тобою!;

·         розповідати багато про своїх друзів, знайомих та родину, особливо, видавати їхні таємниці;

·         відправляти поштою або передавати через когось свої особисті речі співрозмовнику по Інтернету.

·         коли вигадуєш у Чаті для себе нікнейм, то він не повинен бути схожим на твоє прізвище. Також він не повиненстосуватися твого зовнішнього вигляду;

·         у  своїх контактах  обмеж доступ до сторінки невідомих тобі людей. Додавай до списку своїх друзів лише тих, кого ти добре знаєш у справжньому житті.

Пам’ятай: спілкування в Інтернеті не є твоїм обов’язком, тому якщо тобі це більше не подобається або тебе лякають твої Інтернет-друзі, то лише вимкни комп’ютер і не повертайся більше до спілкування онлайн!

Увага! Ніколи за жодних умов не погоджуйся на особисту зустріч у реальному світі зі своїм Інтернет-другом. Якщо ти все-таки вирішив зустрітися з ним, то нехай обов’язково батьки чи інші дорослі, яким ти довіряєш,прийдуть з тобою на зустріч. Ти можеш також сказати про це своєму віртуальному другу. Місце для зустрічі повинно бути таким, де постійно знаходиться багато людей, наприклад, парк розваг, каток.

Запамятай!  Неможна розкривати і  ділитися в соціальних мережах (та і загалом, зустрічаючи незнайомців) особистими даними:

·         місцем прогулянок;

·         номером телефону;

·         часом, коли вдома відсутні батьки;

·         адресою;

·         номерами банківських карток;

·         повним ім’ям та іменами членів своєї родини

Памятай, що Кібербулінг – психологічне насильство в мережі, переслідування з боку однолітків, що проявляється у вигляді знущань, насмішок, залякувань, інших дій, які негативно впливають на психічний стан підлітка.

Твоя  обізнаність — запорука безпеки  як в реальному світі, так і у віртуальному просторі.

А ТЕПЕР ЗАПАМ'ЯТОВУЄМО!                                                     

·         Ніколи не давати приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону, адресу, номер школи) без дозволу батьків.

·         Якщо хтось говорить вам, надсилає вам, або ви самі віднайшли у мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів - вони знають, що треба робити.

·         Зустрічі у реальному житті із знайомими по Інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути дуже різними у електронному спілкуванні і при реальній зустрічі. Якщо ж ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батьків, і нехай вони підуть на першу зустріч разом з вами.

·         Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.

·         Нікому не давайте свій пароль, за виключенням дорослих вашої родини.

·         Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.

·         Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу