З вечерею усіх смачною
З Йорданською святою водою!
Перед Богоявленням Христа
Дається вам вода свята.
Хай свята водичка
Скропить ваші личка
І скропить з зовні,
Щоб були здорові!
Хай окропить хату,
Щоб в ній зла не знати,
Скропить всю родину,
Щоб жила щасливо!
І всю Україну!
Колись на світанні
Сам Христос хрестився у ріці Йордані!


ДРУГИЙ СВЯТИЙ ВЕЧІР АБО «ГОЛОДНА КУТЯ»: ЦІКАВІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ
Тривалий цикл зимових свят завершується, тож українці зможуть видихнути і з новими силами взятися, нарешті, до праці! Але все це буде потім, тому що завтра – Водохреща, а сьогодні – другий Святий вечір, з яким пов’язано безліч цікавих традицій та звичаї.
Чому «голодна»? Така назва пов’язується з тим, що впродовж всього дня люди постили. Дозволялося тільки повечеряти, а далі – знову піст, доки не освятять воду. Сама вечеря повинна бути пісною, та й страв для неї готують значно менше, ніж на перший Свят-вечір. Обов’язково на столі повинні бути вареники, кутя, узвар та смажена риба.
Традиції другого Свят-вечора:
«Закликання морозу». Господар відкривав вікно і тричі «закликав» мороз на вечерю. Потім промовляв: «Не йдеш до нас? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю! Не морозь ні нас, ні наших коней, не морозь ні худобу, ні птицю!»
«Проганяння куті». Діти з палицями виходили надвір та голосно били в причільний кут, примовляючи: «Тікай, кутя, із покуття, а узвар — іди на базар, паляниці, лишайтеся на полиці, а дідух — на теплий дух, щоб покинути кожух!»
Увечері виносили з хати дідуха і «пускали на теплий дух», тобто спалювали, прощаючись таким чином із зимою. Попіл потім розносили по городу, щоб був добрий врожай.
Дівчата на другий Свят-вечір ворожили, а діти – щедрували.
Після того, як освятять воду, господар дому по черзі окроплював кожного члена сім’ї та кожне приміщення в будинку. А жінка або старша дочка замішували на цій воді рідке тісто та малювали ним хрести на всіх чотирьох стінах хати.
Існує також цікаве вірування, що на «голодну кутю» свійські тварини розмовляють людською мовою. Але підслуховувати їх не можна, бо хто це зробить, той жити не буде. В давнину господар заходив зі святою водою до стайні і окроплював всю худобу та птицю або благословляв їх хлібиною.
Бажаємо вам затишного свята та смачної куті!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу