Так що? 25 грудня чи 7січня?





Ще задовго до приходу християнства на наші землі, предки українців у третій декаді грудня святкували перемогу Світла над Темрявою! Справа в тому, що у цей час (21 чи 22 грудня - в залежності від звичайного чи високосного року) ми спостерігаємо день зимового сонцестояння - це коли жителі північної півкулі нашої маленької планети фіксують за вікном найдовшу ніч у році! Це явище не могло залишитися непоміченим для наших спостережливих праотців, а тому у період, коли день починав поступово збільшуватися, вони святкували перемогу світла над темрявою - свято народження Коляди - язичницького сонячного божества ( день зимового сонцестояння - найкоротший день у році.
Найчастіше день зимового сонцестояння випадає на 21 чи 22 грудня, але траплятися і 20 чи 23. Відбувається це тому, що рік у нашому календарі не збігається з тривалістю тропічного року — часом, який потрібний нашій планеті для того, щоб зробити повний оберт навколо Сонця.
Саме тому, щоб зрівняти календар із тропічним роком, кожні чотири роки ми зіштовхуємося з таким явищем, як високосний рік. Коли він відбувається, зміщується дата сонцестояння).
З 21-22 грудня день починає поступово рости, але перші три дні дуже непомітно, а тому деякі джерела стверджують, що настає три найдовші ночі у році, та числа 25-го різниця стає дедалі помітнішою і це триває до дня весняного сонцестояння - 21 чи 22 червня - до найкоротшої ночі, коли відзначали свято Купала!
Свято Коляди вважалося святом повернення сонця та тепла. Цей день знаменував початок нового річного циклу і саме у цей день люди вшановували врожай минулий та молилися за наступний, оскільки він був запорукою статку та добробуту родини, громади, племені! Не даремно ж символом цього свята став дідух! (його ще називають: дід, коляда, колядник, сніп, король - українська різдвяна прикраса з колосків, первісно - язичницький символ предка-покровителя, зачинателя роду; а також - символ урожаю, добробуту, багатства) .
У різних культурах по-різному відзначають день зимового сонцестояння, але всі єдині в тому, що він знаменує відродження та вимагає особливого святкового відношення.
У християнських церквах, які перейшли на григоріанський календар у ці дні святкують Різдво Христове, яке теж, по-своєму, символізує народження Світла.
А коли у Вас цьогоріч Різдво?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу